Odkryj ofertę gastronomiczną, kulinarne zwyczaje i najwyższej jakości wina oraz oliwę z oliwek, którą możesz podziwiać podczas wizyty w Dalmacji, Istrii i pozostałej części Chorwacji
Kuchnia kontynentalna jest typowa dla jej wczesnych protosłowiańskich korzeni i bardziej aktualnych kontaktów z uznanymi szkołami gastronomii - węgierskiej, wiedeńskiej i tureckiej. Dominują produkty mięsne, ryby słodkowodne i warzywa.
Region przybrzeżny charakteryzuje się wpływami Greków, Rzymian, Ilirów, a później kuchni śródziemnomorskiej - włoskiej i francuskiej. Oferuje wiele specjałów z owoców morza (kalmary, mątwy, ośmiornice, krewetki, homary ...) przygotowywane na różne sposoby, oliwa z oliwek, prosciutto, różne warzywa, wina dalmatyńskie, takie jak Babić, Malvasia, Prosecco i Vrbnik Žlahtina, oraz różne likiery, takie jak sławny Maraschino.
W 2008 roku krajowy zespół kulinarny po raz pierwszy wziął udział w światowym spotkaniu szefów kuchni i cukierników, Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie w Niemczech i zdobył brązowy medal.
Istryjska i dalmatyńska oliwa z oliwek jest wyjątkowa, najwyższej jakości. Rosnące znaczenie turystyki na Istrii i w Dalmacji obejmuje drogi oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i oliwy z oliwek, które można odwiedzić podczas pobytu w Chorwacji. Możesz również uczestniczyć w żniwach oliwnych w październiku i listopadzie i poznać lokalne zwyczaje i tradycyjny styl życia. Najczęstsze odmiany oliwek to Buža, Buža Minuda, Buža Puntoža, Črnica, Drobnica, Istrii Bjelica, Karbonaca, Moražola, Oblica, Rošinjola i Žižolera.
Istria i Kvarner przodują w produkcji win najwyższej jakości: Malvasia, Merlot, Cabernet Sauvignon, Teran, Refok, biały i szary Pinot, Chardonnay, Muscat, Trojšćina (Susak), Vrbnik Žlahtina (Krk). Winery Kozlović z Momjan ma długą tradycję w produkcji Malvasia, Muscat i Terran. W ostatnich latach jest bardzo popularna winnica Katunar z Vrbnik, która produkuje Žlahtina, czerwone wino i szampan.
Dalmacja obfituje w miejscowe odmiany winorośli. Najsłynniejsze wina to: Babić i Plavina (Primošten), Merlot (Drniš), Debit, Pošip Maraština i Grk (Korčula), Vugava i Plavac Mali (Vis), Plavac i Bogdanuša (Hvar), Plavac Mali (Pelješac), deser wino Prošek i światowej sławy wino wysokiej jakości Dingač. Wyróżnione winnice to Winiarnia Plančić z Hvaru, Spółdzielnia Rolnicza Winiarnia Jedinstvo, Winiarnia Toreta z Korculi, która hodowała rodzime odmiany Pošip i Rukatac. Winiarnia Plenković produkuje rocznie około 300 000 butelek Zlatni Plavac.